Een daktuin is meer dan een groen dak

Een daktuin is meer dan een groen dak

april 25, 2021 0 Door allesvoorkleuren

Er zijn verschillende soorten groene daken. De sedum daktuin is de meest bekende; verschillende vetplantjes vormen een groen tapijt en houden zo water vast, isoleren je dak en geven de omgeving een groenere uitstraling. Een daktuin is meer dan een groen dak alleen. Een daktuin moet vooral ook een tuin zijn. Je moet er kunnen lopen, zitten en leven. Dat is bij andere groene daken niet nodig.

Wat is er nodig voor een daktuin

Het belangrijkste is dat het dak het gewicht van een daktuin kan dragen. Een groen dak is al zwaarder dan normale dakbedekking, maar wanneer je op het dak gaat lopen en zitten, is het logisch dat het dak nog meer gewicht moet kunnen hebben. Een goede constructeur kan dit voor je uitrekenen. Laat dit altijd door een betrouwbare deskundige doen, want het is essentieel voor het aanleggen van een daktuin. Deze constructieberekening heb je ook nodig voor het aanvragen van de omgevingsvergunning voor je daktuin. Ga na bij je eigen gemeente wat de eisen zijn voor het aanleggen van een daktuin of dakterras en wat je aan gegevens moet aanleveren.

Hoe richt je een daktuin in

De ondergrond van je daktuin is bepalend voor hoe je de vloer van de tuin gaat maken. Vaak is een soort vlonder de handigste oplossing, maar laat je daarin goed adviseren. Wanneer je dat niet goed regelt heb je kans dat het gaat lekken en dat wil je natuurlijk voorkomen. De groene inrichting van je daktuin zal voornamelijk bestaan uit struiken en planten in potten. Die struiken, kleine boompjes en planten kunnen natuurlijk niet al te groot worden, want ze hebben weinig mogelijkheid om te wortelen. Onderzoek dus goed welke soorten daarvoor geschikt zijn. Het kan nogal eens waaien op een dakterras, de potten moeten dus wel stevig zijn, maar niet zo zwaar dat ze het dak teveel belasten.